Gadgeturile portabile pentru gameri se pot număra pe degete, de aceea când vine vorba de un telefon mobil capabil de asemenea activități, atenția celor interesați este imediat captată. Cei de la Sony Ericsson au deja pe piață o versiune modestă a unui telefon gaming, F305 din seria Fun & Games, dar de data aceasta compania își încearcă norocul cu un model mult mai evoluat din punct de vedere al specificațiilor tehnice. Așa a luat naștere telefonul Yari, model prezentat împreună cu celebrul Satio alias Idou, telefonul cu cameră foto de 12 MP și Aino, un alt mobil multimedia cu înclinații gaming care poate deveni o telecomandă pentru PlayStation-ul din dotare.
Semnalmente
La prima vedere nu există elemente distincte care sa îl scoată în evidență pe Yari, dar dacă privim în urmă la desing-ul pe care Sony Ericsson îl aplică telefoanelor sale, se pot observa destule detalii care îl fac pe Yari unic. În primul rând numele, apoi forma telefonului, un slider cu colțurile mult rotunjite și culorile mult mai tinerești. Totuși, ce îl face pe Yari atât de special este software-ul „gaming” pe care îl are integrat. Modelul este dotat cu tehnologia celor de la GestureTek, companie care și-a distribuit serviciile timp de ani de zile doar telefoanelor din Japonia. Acum, Sony Ericsson întinde coarda până în Europa livrând fanilor primul telefon cu acest software, special creat pentru gaming în stilul consolei „Wii”. Folosindu-se de camera foto din dotare, telefonul recunoaște mișcările utilizatorului „traducându-le” în mișcări corespunzătoare jocului pe care acesta îl desfășoară. Mai mult, Sony Ericsson Yari vine la bord cu 11 jocuri integrale preinstalate, mult, dacă stăm să socotim că alți rivali și-au închis deja întregul serviciul de gaming, iar marii producători de telefoane nu au deloc modele dedicate gaming.
Slider-ul Yari are un ecran destul de generos pentru un model din categoria lui, cu o diagonală de 2,4 inch și o rezoluție de 240 x 320 pixeli. Ecranul ocupă aproape trei sferturi din suprafața frontală a telefonului, sub acesta fiind plasat arsenalul de taste care formează D-pad-ul. La prima vedere ai fi înclinat să crezi că acesta este format din cinci butoane inclusiv cel central, dar nu este așa. Butoanele de pe primul rând sunt foarte subțiri, fiind chiar confundate cu modelul de design aplicat întregii părți frontale. Altfel, deasupra ecranului găsim atât un senzor de lumină, cât și o cameră foto/video cu rezoluție VGA care este folosită mai ales pentru jocurile pe care modelul le are integrate. Pentru a sublinia faptul ca telefonul este unul gaming, cei de la Sony Ericsson au integrat și taste dedicate, iar acestea se găsesc în extremitățile parții frontale, deasupra ecranului. Totul „roz” până aici, fața telefonului vine cu doua probleme: prima amprentele, stratul lucios de plastic va fi ținta favorită pentru ele, iar al doilea, lumina directă care va face ca imaginile de pe ecran să pălească destul de mult.
Pentru un slider dotat precum este cazul acestui Sony Ericsson Yari, dimensiunile modelului sunt chiar bune, telefonul măsurând 100 x 48 x 15,7 mm, „siluetă” în care este integrată atât o cameră foto de 5 MP aflată pe partea dorsală, cât și difuzoare stereo sau tastatură alfanumerică dispusă pe patru rânduri. Tastatura, deși plată, cu taste camuflate dedesubtul unei suprafețe de plastic, este foarte ușor de folosit, chiar dacă la început dă senzația unei suprafețe tactile luminate doar de cifrele, respectiv literele luminate. Laturile telefonului nu sunt foarte încărcate, acest lucru ajutând telefonul să își păstreze un aspect curat. Latura stângă vine cu slotul de atașare a caștilor audio, încărcătorului sau după caz a cablului USB, iar pe latura dreapta avem slotul cardului microSD, tasta de volum și butonul de activare a camerei foto/video. Și pentru că tot a venit vorba de card-uri microSD, Sony Ericsson Yari, Aino și Satio (Idou) sunt primele telefoane mobile ale producătorului care încorporează acest gen de carduri și nu variantele M2, pe care modelele anterioare le cunoșteau drept singurele suportate.
Partea dorsală este „altoită” cu o cameră foto de 5 MP cu un flash LED și două difuzoare stereo poziționate în opoziție unul față de altul. Mai mult, spre deosebire de fața telefonului, plasticul folosit pentru această parte a telefonului este unul mat, ușor poros, plăcut la atingere, lucru care „ancorează” mai bine telefonul în mâna utilizatorului mai ales în timpul jocului, dar mai mult, acest material nu reține urme de amprente și este rezistent în fața zgârieturilor superficiale sau altor accidente de acest gen. Sub capacul telefonului se gasește un acumulator Li-Po de 1000 mAh care se menține foarte bine și în condiții de „gaming extrem”.
În Flash
Așa cum ne-a obișnuit Sony Ericsson și meniul telefonului Yari este Flash, dar de data aceasta ușor îmbunătățit, interfața fiind printre cele mai „prietenoase” și personalizabile meniuri pentru un telefon standard. Pe lângă aceste detalii, cei de la Sony Ericsson au integrat și acces direct către Picasa, Flickr și Blogger, astfel utilizatorul poate uploada direct imagini și videoclipuri pe internet. Chiar dacă nu vine cu o suită „Office” la bord, telefonul dispune de o altă noutate și anume aplicația Quick text care se folosește de funcţia „predictible”, T9, pentru a tasta cuvinte în funcție de câte ori este apăsat un buton în timpul scrisului.
Cât despre mesagerie, Sony Ericsson Yari se prezintă cât se poate de normal, fiind capabil să trimită atât mesaje SMS și MMS, cât și e-mail-uri. Cam ca toate telefoanele mobile existente pe piață, mesajele SMS și MMS sunt stocate într-o căsuță poștală, pe când e-mail-urile sunt salvate separat, în inbox-ul lor propriu. Chiar dacă scrierea de mesaje e-mail pe o tastatură alfanumerică nu este cea mai plăcută experientă, ești salvat de suportul pentru protocoalele pe care e-mail-ul funcționează (POP3 sau SMTP) și de viteza de conectare la internet sau chiar de ușurința de configurare e clientului e-mail.
Multimedia
Dedicat special acestui gen de întrebuințări, Sony Ericsson Yari nu dezamăgește utilizatorul. Accentul este pus în primul și primul rând pe gaming. De aceea Yari vine dotat cu 11 jocuri integrale prinstalate: Bowling, Bubble Town, FIFA 10, Fitness, Carousel, Sushi bar, Guitar Rock Tour, LoccoRocco, NitroStreet Racing, Quadrapop și Tennis. Meniul jocurilor poate fi accesat direct prin tastele aflate deasupra ecranului. Unele dintre titlurile preinstalate pot fi jucate în mod normal, prin simpla apăsare a unor butoane dedicate pe tastatură, altele se folosesc de senzorii de auto-rotație integrați, astfel utilizatorul va trebui să încline telefonul în stâga sau dreapta și ocazional să se folosească de taste (Locco Rocco este un exemplu), iar altele, ca Fitness sau Boxing vor pune în aplicație tehnologia GestureTek despre care discutam la începutul acestui review. GestureTek nu „aplică” jocul doar pentru o singură persoană, dimpotrivă prin conexiunea Bluetooth mai multe persoane pot participa la o partidă de golf, tenis sau box. Pentru acele momente când jocul se desfășoară în single-player, Yari vine la pachet cu un stativ special care va menține telefonul în poziție verticală pentru ca obiectivul foto să poată identifica mai usor mișcările jucătorului. Totodată, Sony Ericsson Yari vine cu serviciul PlayNow integrat care pe lângă download de muzica și aplicații, permite și descărcarea de jocuri pentru Yari.
Un alt pas multimedia se face și la copitolul cameră foto, astfel, Sony Ericsson Yari vine dotat cu un senzor foto de 5 MP cu autofocus, flash LED, funcții de geo-tagging, detectare a feței și zâmbetului sau stabilizator de imagine, dar telefonul nu are integrată interfața Cyber-shot, ci una proprie Yari. Cei 5 MP sunt capabili să capteze imagini la o rezoluție maximă de 2592 x 1944 pixeli.
În lumină naturală bună, imaginile vor fi mai mult decât acceptabile, culorile find vii, dar nu suprasaturate. Totuși, odată ce întunericul se lasă, Sony Ericsson Yari nu va fi capabil sa capteze imagini fără flash-ul din dotare, iar dacă mediul în care se captează imaginea nu are înca nevoie de lumina flash-ului fotografiile vor suferi din cauza zgomotului de imagine. Pe de altă parte, telefonul nu vine cu „experiența” Cyber-shot și reușește să facă o treabă bună mai ales că dispune de o serie de efecte de imagine ca monocrom, sepia, etc sau moduri de fotografiere în amurg, landscape, portrait, zăpadă, subiecți în mișcare sau fotografiere de documente. Mai mult, fanii modului Macro pot dormi liniștiți, telefonul fiind capabil de asemenea funcții, iar rezultate sunt chiar mulțumitoare. În mare, camera foto a lui Sony Ericsson Yari își face treaba mai mult decât decent și poate face și capturi video la o rezoluție maximă VGA cu 30 fps, iar videoclipurile filmate vor fi salvate în format .mp4.
Totuși, unul dintre cele mai importante aspecte ale unui telefon multimedia este player-ul muzical, care în cazul lui Sony Ericsson Yari stă sub semnul „stelei Walkman”. Experiența muzicală este pe placul audiofililor chiar dacă telefonul suportă doar formatul mp3 și setul de căști de la pachet poate fi insuficient pentru urechile mici pentru că forma lor este intra-auriculară fără bulb. Totodată, acestea nu au mufă standard de 3,5 mm, iar, spre deosebire de alte telefoane Sony Ericsson, nici pe firul căștilor nu există un adaptor special către mufa mult mai răspândită. Altfel, sunetul redat de căști este foarte bun și același lucru se poate spune și de difuzoarele externe. Deși telefonul are o memorie internă destul de modestă, doar 60 MB, Yari vine la pachet cu un card microSD de 1 GB, iar upgrade-ul total este de maxim 16 GB. Dacă muzica sau videoclipurile nu te mai încântă, poți încerca radioul FM din dotare care vine și cu funcții RDS. Pentru utilizarea corectă se recomandă atașarea căștilor audio care au rol de antenă. Totodată, la partea de muzică telefonul este dotat cu funcția TrackID care va identifica în câteva secunde o melodie înregistrată pe care tu nu o cunoști și dorești să știi detaliile complete.
Conectivitatea
Chiar dacă nu are o conectivitate ieșită din comun, Sony Ericsson Yari se poate mândri cu suita pe care o are la dispoziție. Apelând la standardele GPRS și EDGE, care te ajută să „te dai pe net” acolo unde rețelele 3G lipsesc, telefonul poate să afișeze conținutul web prin intermediul browser-ului NetFront 3.5/WAP 2.0 cu suport HTML, dar care poate face ca unele pagini web să nu fie afișate în totalitate. Mai mult, viteza maximă de navigare este 3G cu HSDPA, adică ai până la 3,6 Mbps pe telefonul mobil.
Pe lângă „pachetul” GPRS/EDGE/3G, Sony Ericsson Yari vine și cu receptor GPS cu funcții aGPS, lucru care ar fi ceva perfect normal pentru standardul telefoanelor din zilele noastre, dar totuși, producătorii au știut să pluseze cu software-ul de navigare Wayfinder Navigator și cu aplicația WisePilot, care fac din telefonul mobil un GPS veritabil în combinație cu serviciul Google Maps care se află și el la bordul telefonului.
Conectivitatea lui Yari continuă și prin Bluetooth și USB. Prin urmare, dacă telefonul are integrat un card de memorie, computerul personal va detecta mobilul ca un dispozitiv de stocare de date, altfel pentru transferul de date prin USB va fi nevoie de instalarea software-urilor speciale de la pachet. Bluetooth-ul lui Sony Ericsso Yari este versiunea 2.0, dar dispune de tehnologia A2DP care face posibilă sincronizarea telefonului cu un set de căști wireless sau începerea unei serii de partide de gaming.
Finalul poveștii
Cu o formă aparte, culori vii și specificații deloc modeste, Sony Ericsson Yari spune o poveste nemuritoare gamerilor. Telefonul este o adevărata consolă de joc portabilă cu funcții multiple care nu dezamăgesc, își face treaba bine atât ca telefon mobil, dar și ca player muzical, Walkman-ul din dotare fiind cea mai recentă versiune, iar în zona foto se descurcă onorabil în condiții de iluminare favorabilă. Da, la acest ultim capitol are unele deficiențe, dar modelul nu este dedicat Cyber-shot. Ar mai putea fi criticate unele lacune ale browser-ului web sau lipsa Wi-Fi-ului, care ar fi făcut lucrurile și mai ușoare, dar avem de-a face cu un telefon care nu atentează la un buget foarte generos și care îți oferă în schimb o mulțime de funcții și design atrăgător. În mare, Sony Ericsson Yari este cel mai tare telefon gaming de la ora actuală.